Hebben rokers meer kans om Corona te krijgen dan niet-rokers?

Professionals aan het woord

Prof. dr. Leonard Hofstra - Cardiologie Centra Nederland:

"Longscans van coronapatiënten die erge klachten hebben, zien er vrij ernstig uit. Dat kan niet alleen komen door ontstekingen. Het lijkt erop dat kleine bloedvaatjes in de longen zijn gaan lekken. Daarom is een gezonde binnenkant van je bloedvaten essentieel. Dit is sowieso belangrijk voor het voorkomen van vrijwel alle hart- en vaatziekten. Mijn advies is dan ook: houd je bloedvaten zo gezond mogelijk, en stop juist nu met roken!"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO):

"Bij het roken komen de vingers in contact met de lippen. Dit vergroot de kans dat je het virus overdraagt van je hand naar je mond. Daarnaast kunnen bij rokers de longen minder goed werken. Zij krijgen dan minder zuurstof binnen. Hun risico op ernstige longaandoeningen, zoals een longontsteking, is hierdoor groter."

Bron: Nederlandse hartstichting (2020)

 

 

In onderstaand artikel kun je lezen wat nicotine met jouw lichaam doet en hoe slecht het eigenlijk is

Hoe mythes over nicotine nog bestaan

 Wat is waar over nicotine?

A. Het vermindert stress
 B. Het verhoogt je bloeddruk
 C. Je kunt het gebruiken als pesticide

Het juiste antwoord is C.

Nicotine is de stof in een sigaret die verantwoordelijk is  voor de verslavende en verdovende werking van roken. Als je een trek van een sigaret neemt, bereikt de nicotine in zeven seconden de hersenen. Daar zorgt het voor een acuut verlichtend effect. 30-60 minuten na het roken van de sigaret is het nicotinegehalte weer afgenomen en ontstaan ontwenningsverschijnselen.
 Het roken van een sigaret zorgt voor twee vormen van ‘hunkering’ naar een nieuwe sigaret. Ten eerste zorgt het snelle effect van de nicotine in de hersenen voor een pavlovreactie . Hierbij worden allerlei situaties geassocieerd met het effect van de sigaret. Ten tweede wordt ‘hunkering’ veroorzaakt door de ontwenningsverschijnselen die ongeveer een uur na het roken van een sigaret optreden.

Stress

De ontwenningsverschijnselen van roken voelen vaak aan als stress, en daarmee voelt het roken van een sigaret aan als stressverminderend.  Op deze manier veroorzaakt roken juist stress, omdat er een herhalende cyclus is van stress (hunkering naar een sigaret) en het opheffen van deze stress (het roken van de sigaret). Uit onderzoek is gebleken dat twee weken na het stoppen met roken de ex-rokers rustiger worden. In de eerste twee weken ervaren zij stress door de ontwenningsverschijnselen, maar daarna vermindert de stress. Antwoord A valt dus af, want roken zorgt juist voor meer stress.

Bloeddruk

Rokers hebben gemiddeld een hogere hartslag en adrenaline niveau, maar gemiddeld een lagere bloeddruk dan niet-rokers. Als een roker stopt met roken stijgt de bloeddruk een klein beetje. Het mechanisme hiervan is nog onbekend, al zijn hier wel enkele theorieën over. Ten eerste is het mogelijk dat de lichamelijke processen zich aanpassen aan de nicotine. Ten tweede speelt de koolmonoxide in de sigaret mogelijk een rol, doordat het een bloeddrukverlagende werking heeft. In ieder geval zorgt roken niet voor een verhoogde bloeddruk en antwoord B valt daarmee af.

Pesticide

Nicotine wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog gebruikt als insecticide. Insecten gaan direct dood bij blootstelling aan nicotine. Het gebruik van nicotine als pesticide wordt nu langzaam afgebouwd, omdat er goedkopere en veiligere middelen bestaan om insecten te bestrijden. Antwoord C, nicotine wordt gebruikt als pesticide, is het goede antwoord.

Referenten:
Wanda de Kanter
Longarts
NKI/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

Robert West
Professor Epidemiology and Public Health
University College London
Bronvermelding artikel: Wetenschap24