Het volgende artikel gaat over het verband tussen Astma en vezels. Tijdens een hypnose sessie voor astma gaan we precies dat aanpakken wat voor jouw het beste is zodat de astma snel uit jouw leven verdwijnt.

Vezels verminderen astma via darmflora
Muizen die veel vezels te eten kregen, bleken daardoor beschermd tegen astma. Bacteriën in hun darmen zetten de vezels om in moleculen die ontstekingen in de longen dempen.

Foto: ANP

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Lausanne vandaag in de online editie van Nature Medicine.

Ze gaven twee groepen muizen respectievelijk een dieet met veel of met weinig vezels. Vervolgens probeerden ze astma op te wekken door hen bloot te stellen aan een hoge dosis huisstofmijt. De muizen die weinig vezels hadden gegeten ontwikkelden een langdurigere allergische reactie.

Vezels worden in de dikke darm door bepaalde bacteriën omgezet in gasvormige vetzuren. Die vetzuren vormen een energiebron voor weer andere bacteriën en voor darmcellen, maar ze worden ook opgenomen in het lichaam. Daar verlagen ze onder meer de bloeddruk en de eetlust en ze lijken het immuunsysteem te reguleren, zodat dat niet onnodig fel reageert.

Vezels

Cruciaal voor het effect bleek het type vezel dat de muizen kregen. De door bacteriën makkelijk verteerbare vezel pectine (die veel in fruit en groenten voorkomt) gaf wel bescherming, de vrijwel onverteerbare houtachtige vezel cellulose, die in alle groenten, fruit en granen zit en aan veel gezondheidsproduten wordt toegevoegd, hielp nauwelijks.

Niet alleen een zeer hoge dosis vezels bleek de allergische reactie te dempen. Ook een groep muizen die een bescheiden hoeveelheid vezels (4 procent) in het voedsel had, was iets minder astmatisch dan de laagvezelgroep.

Norm

Astma komt de laatste jaren steeds meer voor, terwijl de vezelconsumptie sterk is afgenomen. Met name kinderen krijgen erg weinig vezels binnen.

Nog geen tien procent van de Nederlandse volwassenen haalt de norm dagelijkse norm die de Gezondheidsraad stelt voor vezels. Die ligt op 30 gram per dag bij vrouwen, 40 gram bij mannen. Daarvoor moet je zo'n tien appels of 750 gram broccoli eten.
Bronvermelding: NU.nl/Jop de Vrieze