Velen gingen jou al voor en zijn gestart met een gezondere levensstijl. De meesten merken al binnen een week dat het onderbewustzijn het overneemt. Veel reacties zijn dan ook: Ik heb geen behoefte meer om tussendoor te snacken, Ik schep nog maar 1x op i.p.v. 2x. Mijn porties worden automatisch kleiner, Ik ga onbewust meer bewegen. Wil jij dit ook ??? Bel, mail, sms, app en maak een afspraak en reserveer alvast de 1e sessie zodat jij kunt beginnen aan jouw gezondere levensstijl zonder ballast.

Obesitas gaat vaak samen met chronische aandoeningen

Een op de tien inwoners van ons land had in 2012 ernstig overgewicht. Zij hebben veel meer dan anderen suikerziekte type 2, hoge bloeddruk, gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Angst, depressie en een minder goede mentale gezondheid komen ook meer voor bij mensen met obesitas.

Vier op de tien overgewicht

In 2012 had ruim 30 procent van de bevolking van 4 jaar en ouder matig overgewicht. Daarnaast had 10 procent ernstig overgewicht, ofwel obesitas. Deze aandelen zijn de afgelopen decennia gestaag opgelopen.

Mensen met obesitas hebben veel vaker suikerziekte

Ruim 13 procent van de mensen van 12 jaar of ouder met obesitas geeft aan suikerziekte type 2 te hebben. Dat is negen keer zo veel als bij mensen die niet te zwaar zijn (1,5 procent). Daarnaast komt onder mensen met obesitas ongeveer vier keer vaker hoge bloeddruk voor, en ongeveer drie keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten. Mensen met matig overgewicht hebben ook meer te maken met deze aandoeningen dan mensen zonder overgewicht, maar het verschil is minder groot.

Leeftijd verklaart deel van het verschil

De samenhangen komen deels voort uit verschillen in geslacht en met name leeftijd. Oudere mensen hebben zowel vaker overgewicht als vaker aandoeningen. Als hiermee rekening wordt gehouden, hebben mensen met obesitas echter nog altijd vijfenhalf keer zo vaak suikerziekte type 2 als mensen zonder overgewicht, drie keer vaker hoge bloeddruk en twee keer vaker gewrichtsslijtage en hart- en vaatziekten.

Ook vaker minder goede mentale gezondheid

Het aandeel dat aangeeft wel eens angstige of depressieve gevoelens te hebben verschilt nauwelijks tussen mensen met matig overgewicht en mensen zonder overgewicht. Onder mensen met obesitas komt dit echter vaker voor. Ook komt een minder goede mentale gezondheid bij deze mensen vaker voor.

Jan-Willem Bruggink

Bronnen:
•Statline, Lengte, onder- en overgewicht vanaf 1981
•Statline, Gezondheid aandoeningen beperkingen; persoonskenmerken
•Langdurige aandoeningen en psychische gezondheidsklachten, naar mate van overgewicht, 2010/2012 (maatwerktabel)