Aviofobie oftewel vliegangst is niet nodig, overbodig
Heel veel mensen welke ik in mijn praktijk behandel voor vliegangst blijken eigenlijk geen angst te hebben voor het vliegen direct maar voor één van de onderstaande angsten:
Claustrofobie (angst voor afgesloten ruimtes)
Controleverlies (de controle niet uit handen durven te geven)
Acrofobie oftewel hoogtevrees (angst voor hoogtes)
Anticipatie-angst ( angst voor angst)
Angst is helemaal niet nodig want, met slechts 1 op de 1,6 miljoen vluchten gaat er iets fout en bij maatschappijen welke aangesloten zijn bij de EASA (vliegveiligheidsorganisatie) slechts 1 op de 4 miljoen.
Oorzaken van vliegangst
Vaak is er een duidelijke aanwijsbare oorzaak zoals bijvoorbeeld de vliegramp in de Oekraïne, een slechte ervaring welke je zelf hebt gehad tijdens een vlucht of het zien van een documentaire of film op tv. Ook kun je twijfels hebben over de bemanning en daardoor angstig zijn. Er zijn legio mogelijkheden welke op te noemen zijn voor deze angsten.
Symptomen van vliegangst
- Stress en onrust
- Overmatig transpireren
- Heftige angstgevoelens
- Hartkloppingen
- Trillen en beven
- Maag- en darmklachten
- Verkrampingen
- Hyperventilatie
- Misselijkheid en/of duizelig
Heb jij één of meerdere klachten als je gaat vliegen of misschien al tijdens het boeken. Durf je überhaupt niet te vliegen en zodoende niet eens te boeken maar wil je wel heel graag op vacantie, aarzel dan niet en neem contact met mij op, ik help je hier vakkundig van af zodat je heerlijk ontspannen op reis kunt.
Tips om te vliegen met kinderen
De meeste kinderen vinden vliegen leuk en opwindend, slechts een enkeling vindt vliegen spannend. Feit is echter dat kinderen geen echte angst kennen. Als ze al bang zijn dan merken/voelen ze waarschijnlijk de angst van iemand anders. Mocht dit zo zijn leid ze dan af door speelgoed of iets dergelijks mee te nemen. Voor een 3 uur durende vlucht moet je ongeveer 10 activiteiten bij je hebben om jonge kinderen te vermaken (de eerste en de laatste 15 minuten kun je ze bezig houden door uit het raampje te kijken van de start en de landing). Tijdschriften, een leuk boek met verhalen, tekenen, spelletjes en tussendoortjes zijn allemaal goede activiteiten om ze bezig te houden.
Neem wat snoepjes mee. De landing kan n.l. pijn doen aan de oren en met slikken neemt dit af.
Vraag of het kind even bij piloot in de cockpit mag kijken, het zal hierdoor onder de indruk zijn en vertel hem/haar dat het bijna hetzelfde is als in de auto daar stuurt dan papa en mama zit erlangs en jij zit achterin.