Misofonie is een overgevoeligheid voor geluiden. Specifieke geluiden kunnen bij sommige mensen extreme gevoelens van woede, walging of haat oproepen welke veel verder kunnen gaan dan ergernis of irritatie. Wat ik uit mijn ervaring van gesprekken met cliënten kan zeggen is dat deze ‘ergernis’ zich meestal uit op mensen die dicht bij je staan, de mensen die je lief hebt. De ouders, broers en zussen. Maar het kunnen ook totaal vreemde mensen zijn zoals bijvoorbeeld je buurman met z’n bladblazer of in een restaurant degene aan de tafel tegenover of langs je, enz.


Bij mensen met misofonie is de directe route veel sterker dan de indirecte route. Het is als het ware een ingesleten ‘karrenspoor’. Bij het waarnemen van een trigger komt er daardoor direct een heel sterke respons op gang, die niet wordt afgeremd door geruststellende of corrigerende gedachten uit de cortex. Omdat de cortex niet betrokken wordt bij een misofonie-reactie, zijn mensen met misofonie op zo’n moment niet in staat om te relativeren of zichzelf te kalmeren. Juist om deze reden is hypnose een heel goed hulpmiddel waarmee je je karrespoor gaat verleggen.

Onderstaand boek van Renske Schut is een aanrader niet alleen voor mensen met misofonie maar ook voor hun partners en andere gezinsleden. Je krijgt inzichten over deze aandoening en kunt na het lezen van dit boek de mensen met misofonie beter begrijpen.Wij zijn blij in dit mooie boek een vermelding te hebben als gespecialiseerde therapeuten bij misofonie. Het boek is o.a. te bestellen bij bol.com.

Zie ook in mijn blog de reactie van 30 mei 2017 en 21 november 2020

Bron: Vereniging misofonie NL

Het boek is oa te bestellen bij Bol.com
 

  • Meer over misofonie
    Meer over misofonie